Trebuie să recunoști, un suc proaspăt făcut la tine acasă nu se compară cu cele din comerț. Pentru a te bucura de o astfel de băutură sănătoasă și hrănitoare, ai nevoie însă de un storcător de calitate. Azi te voi ajuta să alegi cel mai bun storcător de fructe și legume, prezentându-ți principalele caracteristici ale unui astfel de aparat, dar și un top storcătoare electrice.
Top storcătoare de fructe și legume
Storcător de fructe și legume Tefal Infiny Juice ZC255
Tefal Infiny Juice ZC255 este unul dintre cele mai bune storcătoare. Un model cu presare la rece, ce are o putere de 200 W și recpiente de suc și pulpă de 0.8 litri fiecare.
Modelul funcționează foarte silențios, iar în dotarea sa găsim și alte funcții interesante, precum: sistem anti-alunecare, sistem anti-picurare, dar și un sistem de siguranță.
Storcător cu melc Biovita Nutrimax
Biovita Nutrimax este un alt storcător de fructe și legume performant pe care îl recomand. Este tot un model cu melc, ce folosește presarea la rece. Are o putere de 150 W și un motor foarte silențios.
Modelul îți oferă două trepte de viteze + funcția reverse. În dotarea lui mai găsim și două recipiente pentru suc și pulpă, fiecare cu o capacitate de 1 litru.
Storcător de fructe și legume Bosch MES25
Un storcător de tip fast juicer performant este Bosch MES25. Modelul are o putere bună de 700 W și 2 trepte de viteză. Recipientul de suc are o capacitate de 1.25 litri, iar cel pentru pulpă de 2 litri.
Acest storcător centrifugal marca Bosch ne oferă câteva funcții foarte utile, printre care: sistem anti-picurare, sistem de oprire de siguranță sau sistemul anti-alunecare.
Storcător fructe și legume Tefal ZE370138 Frutelia+
Dacă vrei un storcător ieftin și bun, atunci poți opta cu încredere pentru Tefal ZE370138 Frutelia+. Modelul are un motor ce dezvoltă o putere de 350 W, ce poate fi reglat cu ajutorul celor două viteze disponibile.
Vine dotat cu un recipient pentru pulpă de 0.95 litri. Atenție! Acesta nu are recipient pentru suc. Sucul va fi stors direct în paharul tău, fiind așadar un aparat foarte rapid și practic pentru cei ce-și doresc un suc natural gata în câteva minute.
Storcător cu presare la rece Philips Avance Collection HR1919/70
Un alt storcător de top cu presare la rece este cu siguranță Philips Avance Collection HR1919/70. Cu o putere de 1000 W și 2 viteze, acest aparat face față fără probleme oricărui fruct și oricărei legume.
Are un recipient pentru suc generos de 1 litru și unul pentru pulpă de 2.1 litri. Tubul de alimentare este XXL, fiind de 80 mm. Este dotat și cu funcția de autocurățare, cea de anti-picurare și este lavabil în mașina de spălat vase.
Storcător pentru fructe și legume Heinner XF-1000RD
Heinner XF-1000RD este și el un storcător ieftin și destul de bun. Are o putere generoasă de 1000 W, iar recipientele sale sunt de 1 litru pentru suc, respectiv 2 litri pentru pulpă.
Folosește două viteze ce se pot seta, iar în dotarea lui găsim o sită fabricată din inox. Acest fast juicer mai oferă caracteristici precum: sistem anti-alunecare, protecție pentru supraîncălzire și un sistem de siguranță.
Storcător de citrice Bosch MCP3500N
Am vrut să includ în top și un storcător de citrice, anume modelul Bosch MCP3500N. Un aparat simplu, cu o putere de 25 W, suficientă însă pentru scopul său.
Recipientul pentru suc are o capacitate de 0.8 litri. Modelul are un con rotativ eficient, care se rotește în ambele sensuri.
Reduceri storcătoare
La magazinele online de specialitate vei găsi mereu reduceri și oferte pentru storcătoare de fructe și legume. Așadar, eu te invit călduros să verifici oferta acestora și să profiți dacă găsești un produs pe care ți-l dorești la promoție!
Cum alegi cel mai bun storcător de fructe și legume
Așa cum ți-am promis, îți voi prezenta care sunt principalele caracteristici ale storcătoarelor de care tu trebuie să ții cont pentru a alege un model de calitate. Analizează fiecare aspect în parte și decide ce ți se potrivește mai bine, apoi fă o listă și caută produsul care îndeplinește toate aceste condiții.
Tipul de storcător
În magazine vei găsi trei tipuri de storcătoare de fructe electrice. Mai precis, vorbim despre fast juicer, slow juicer sau presă electrică. Vom detalia mai multe despre acestea în rândurile de mai jos, deoarece vreau să dezbatem puțin mai pe larg aceste categorii, asta pentru ca tu să înțelegi mai bine diferențele dintre ele.
Puterea
Precum la majoritatea electrocasnicelor, puterea este importantă în alegerea unui storcător electric. Cu cât motorul storcătorului are o putere mai mare, cu atât acesta va trece mai ușor peste sarcini mai complicate. Pentru utilizarea obișnuită, un storcător cu o putere de 150-500 de W ar trebui să fie suficient. Dacă vrei însă un model mai performant, atunci te poți orienta către unul ce are o putere de peste 800 W.
Capacitatea recipientelor
În general, storcătoarele de fructe și legume vin dotate cu două recipiente. Unul are rol de a colecta sucul, unul este pentru colectarea pulpei. Recomandarea mea este ca recipientele storcătorului să fie suficient de mari, pentru ca tu să nu fii nevoit să le golești des atunci când prepari o cantitate mai mare de suc. Concret, ideal ar fi ca recipientul pentru lichide să fie de peste 1 litru.
Utilizarea
Sunt pe piață storcătoare dedicate doar fructelor, doar legumelor, citricelor sau pentru nuci și semințe. În opinia mea, cea mai înțeleaptă alegere ar fi să cumperi un storcător universal, care face față fără probleme tuturor acestor alimente.
Treptele de viteză
Majoritatea storcătoarelor au o singură treaptă de viteză și, în mod normal, este suficient. Totuși, eu aș opta pentru un model care oferă măcar 2 trepte, deoarece astfel vei putea să variezi puterea și să storci mai eficient anumite fructe și legume.
Curățarea
Îți spun cu toată sinceritatea: vrei un storcător de fructe și legume care se curăță ușor! Aceste electrocasnice se murdăresc destul de tare și nu sunt tocmai comod de curățat. Așadar, caută modele care se desfac în mai multe piese, asta pentru ca tu să le poți curăța eficient pe fiecare dintre acestea atât de suc, cât și de pulpă sau alte resturi. Nu ar fi rău dacă piesele detașabile sunt compatibile și cu mașinile de spălat vase.
Storcătoare cu presare la rece
Storcătoarele de fructe și legume cu presare la rece sunt cele mai bune modele și cele mai eficiente. Ele fac parte din categoria storcătoarelor slow juicer. Se mai numesc și storcătoare cu melc.
Avantajul unui storcător cu presare la rece este că folosește o metodă prin care nutrienții și enzimele se păstrează într-o mare măsură, producând astfel un suc de o calitate superioară.
Aceste storcătoare folosesc o piesă spiralată, denumită melc, prin care presează încet și treptat fructele și legumele, fără a genera o căldură excesivă, motiv pentru care, așa cum am menționat, sucul își păstrează din proprietățile benefice.
Storcătoare centrifugale
Storcătoarele centrifugale, denumite și fast juicer, folosesc o roată în mișcare și lame, cu ajutorul căreia forțează practic fructele și legumele printr-o sită.
Deși sunt rapide și eficient, aceste modele nu păstrează la fel de bine nutrienții din fructe și legume. Totuși, storcătoarele de acest fel sunt de obicei ceva mai ieftine.
Storcătoare pentru citrice
Storcătoarele pentru citrice sunt perfecte pentru a face suc de portocale, suc de lămâie, de grepfrut și nu numai. Ele folosesc în general niște piese rotative sub formă de con. Jumătățile de fructe se presează pe acea piesă, iar sucul este stors în recipient.
Storcător de fructe și legume ieftin
Dacă vrei să-ți cumperi un storcător de fructe și legume ieftin și bun, asigură-te totuși că acesta îndeplinește condițiile pe care tu le ai. Un storcător ieftin ar putea să nu facă față unor legume mai tari, de exemplu, și cu siguranță nu va face parte din categoria celor cu presare la rece.
Totuși, dacă ai nevoie de un storcător ieftin care își face treaba, ai putea să te orientezi către un model marca Tefal sau Heinner. Găsești în topul recomandat de mine astfel de modele, care costă sub 200 de lei.
Recomandarea mea
Personal îți recomand să cumperi un storcător de fructe și legume cu presare la rece, adică cu melc. De asemenea, ar fi bine ca modelul ales de tine să aibă o putere peste medie și să vină dotat cu recipiente de suc și pulpă încăpătoare. În plus, asigură-te că storcătorul pe care îl alegi poate stoarce fără probleme și fructele și legumele tari.
Întrebări frecvente
Cum pot curăța un storcător eficient?
De obicei, componentele unui storcător pot fi demontate și spălate manual sau în mașina de spălat vase. Este important să urmați instrucțiunile producătorului pentru a asigura o curățare corespunzătoare și sigură.
Pot folosi storcătorul pentru alte scopuri în afara stoarcerii sucului?
Unele storcătoare pot fi utilizate pentru a face diverse rețete, cum ar fi înghețată din fructe sau nuci măcinate. Totuși, este important să consultați manualul aparatului pentru a vedea ce alte funcții poate îndeplini.
Care sunt avantajele și dezavantajele storcătoarelor centrifugale?
Avantaje: Stoarcere rapidă, ușor de utilizat și curățat.
Dezavantaje: Produc un sucul care se degradează mai rapid din punct de vedere al nutrienților și al enzimelor din cauza căldurii generate în timpul procesului.
Care sunt avantajele și dezavantajele storcătoarelor cu presare la rece?
Avantaje: Produc un suc mai bogat în nutrienți și enzime, deoarece procesul lor lent și meticulos minimizează producerea de căldură.
Dezavantaje: Pot fi mai scumpe și pot necesita mai mult timp pentru a extrage suc în comparație cu storcătoarele centrifugale.