Știu cât de greu este să alegi un detergent de calitate, am trecut și eu prin asta! Există zeci de tipuri de detergenți, unii mai buni, alții mai puțin eficienți. Unii spală hainele bine, alții sunt prea parfumați sau deloc, unii lasă hainele aspre și lista poate continua. De aceea, m-am decis să scriu un articol în care să te învăț cum să alegi cel mai bun detergent în funcție de nevoile tale. Pe lângă sfaturile practice pe care ți le voi expune mai jos, am creat și un top al celor mai buni detergenți din care evident te poți inspira.
Top cei mai buni detergenți
Detergent de rufe capsule Persil Power Caps
Din punctul meu de vedere, Persil Power Caps este cel mai bun detergent. Vorbim despre unul de tip capsule, perfect conceput pentru haine colorate. Acest detergent conține o combinație de substanțe active ce pot îndepărta mai toate tipurile de pete.
Un atuu al acestui detergent, este dat de faptul că poate fi folosit și la temperaturi scăzute, de la doar 20 grade celsius. Capsulele au un miros plăcut, care oferă prospețime rufelor tale timp de mai multe zile.
Detergent de rufe pudră Dero 2in1
Detergentul Dero 2in1 este probabil unul dintre cele mai cunoscute de pe la noi, fiind de asemenea și foarte apreciat. Am ales modelul cu levănțică și iasomie, deoarece mirosul acestuia este unul foarte plăcut și persistent.
Cei de la Dero au creat o formulă care îți oferă același număr de spălări, doar că cumpărând o cantitate mai mică, fiind așadar un detergent foarte concentrat. Dero 2în1 este ideal pentru rufe colorate și are capacitatea de a îndepărta majoritatea tipurilor de pete frecvente.
Detergent capsule Ariel PODS+ Extra Clean Power
Ariel PODS+ Extra Clean Power este de asemenea un detergent capsule foarte bun, care a primit sute de recenzii pozitive. Este eficient chiar și în programele cu apă rece sau cele scurte.
Formula sa special creată îndepărtează petele, chiar și pe cele uscate, și oferă strălucire și prospețime rufelor. Capsula specială se dizolvă rapid și elimină substanțele care pătrund în țesăturile rufelor.
Detergent de rufe automat Savex Premium
Dacă vrei un detergent ieftin și bun, atunci îți recomand Savex Premium. Acest detergent automat vine în două sortimente: ocean (fresh) și floral. Îl poți alege pe care vrei, deoarece ambele miros foarte bine, însă eu îl prefer pe cel fresh.
Este unul dintre cele mai apreciate modele de detergenți, iar motivele sunt simple. Acest detergent este eficient, miroase bine și este ieftin, având un preț per spălare de doar aproximativ 1 leu. Este potrivit atât pentru haine colorate, cât și pentru haine albe.
Detergent de rufe lichid Ariel
Detergentul lichid de rufe de la Ariel este unul dintre cele mai bune de acest gen. Se găsește în diferite sortimente cu diferite parfumuri. Găsești detergenți lichid de la Ariel pentru rufe albe, colorate sau pentru piele sensibilă.
Acest detergent lichid pătrunde în profunzimea materialelor și le curăță eficient. Are o formulă specială care este eficientă chiar și la programele cu apă rece sau la programele scurte ale mașinilor de spălat.
Detergent lichid pentru bebeluși Lovela Baby
Lovela Baby este pentru mine, și nu numai, cel mai bun detergent pentru bebeluși. Vorbim despre un detergent hipoalergenic, delicat, special conceput pentru pielea bebelușilor și a persoanelor cu alergii.
Este un detergent eficient, testat chiar de mine. Acest produs a fost testat dermatologic, fiind foarte eficient pentru persoanele predispuse la dermatită atopică.
Detergent lichid pentru rufe negre Perwoll Renew Black
Nu în ultimul rând, nu pot să nu îți recomand detergentul pentru rufe negre Perwoll Renew Black. Este unul dintre cele mai bune pentru haine de culoare neagră! Pe lângă faptul că spală rufele bine, acesta vine cu multiple beneficii: reînnoiește fibrele, redă strălucirea culorilor și redă prospețimea hainelor.
Este un detergent care are o formulă cu ingrediente biodegradabile în mare parte, fiind așadar destul de prietenos cu mediu. Eu îl recomand cu drag, deoarece, în mod normal, după aproximativ 10 spălări cu Perwoll Renew Black, hainele tale de culoare închisă ar trebui să arate mai bine.
Reduceri și oferte la detergenți
Este știut faptul că poți cumpăra detergent din orice market. Totuși, ai văzut oferta de produse de pe eMag, de exemplu? În cadrul acestui magazin online găsești sute de tipuri de detergenți la prețuri foarte bune. Aruncă o privire, deoarece ai șanse mari de a găsi detergentul preferat la reducere!
Cum alegi cel mai bun detergent de rufe
Așa cum ți-am promis, te voi învăța să cumperi cel mai bun detergent. Mai jos ai lista cu factorii de care să ții cont atunci când alegi un astfel de produs. Nu uita că totul depinde foarte mult de nevoile tale, de tipul de rufe pe care le speli cel mai des, de modul de spălare și nu numai. Citește, informează-te, apoi alege un detergent în funcție de specificațiile care se potrivesc cel mai bine nevoilor pe care le ai.
Tipul: Pudră, Lichid sau Capsule
După cum bine probabil știi, există mai multe tipuri de detergenți Fiecare dintre acestea oferă avantaje și dezavantaje. Mai jos voi scrie pe scurt despre fiecare în partea, asta pentru ca tu să-ți faci o idee despre ele.
Detergentul pudră
Unul dintre cele mai comune tipuri de detergent este evident cel pudră. Acesta este foarte eficient atunci când vorbim despre materiale textile mai groase. Este ideal și pentru rufe albe, asta pentru că majoritatea produselor conțin aditivi speciali care ajută la albirea hainelor și la îndepărtarea petelor mai dificile.
Detergentul pudră poate avea însă și dezavantaje. Cel mai comun dezavantaj este dat de faptul că el poate lăsa urme albe pe haine, în special atunci când apa pe care o folosești nu este foarte fierbinte. Cu siguranță te-ai mai întâlnit cu această situație, ei bine, motivul acesta este.
Detergentul lichid
Detergentul lichid este din ce în ce mai popular și mai folosit de către utilizatori. Nu e de mirare, este foarte ușor de dozat, nu face mizerie și este și eficient. Acesta are avantajul că poate fi folosit și cu apă mai rece, fiind de asemenea ideal pentru rufe colorate. Îndepărtează fără probleme de regulă și petele de grăsime, deoarece se dezolvă mai bine în apă și pătrunde fără probleme în țesături.
Detergentul capsule
Mai este bineînțeles și detergentul capsule. Aceste capsule conțin practic tot detergent lichid în interior, doar că este gata dozat, acesta fiind și marele avantaj al său. Unele capsule de detergent conțin atât substanța pentru spălatul rufelor, cât și balsam de rufe, având așadar efect 2 în 1. Capsulele sunt fabricate dintr-un material special care se dizolvă complet în procesul de spălare.
La capitolul dezavantaje, pot spune că detergentul capsule este ceva mai scump și nu prea permite dozarea cantității. Fie speli cantitatea de haine recomandată pentru o capsulă, fie cea pentru două, de exemplu.
Compatibilitatea cu mașina de spălat
Știai că nu toți detergenții sunt compatibili cu toate mașinile de spălat rufe? Ei bine, trebuie să verifici dacă detergentul ales este compatibil cu mașina de spălat rufe cu încărcare frontală sau cu cea verticală, în funcție de modelul pe care tu îl ai acasă. Motivele sunt simple! Unii detergenți produc mai multă spumă, iar aceștia nu sunt tocmai ideali pentru mașinile de spălat cu încărcare frontală, deoarece aceasta poate da pe din afară.
Tipul și culoarea rufelor
După cum bine probabil știi, există detergenți pentru rufe colorate sau detergenți pentru rufe negre sau albe. Este important să alegi modelul potrivit în funcție de hainele pe care le speli! Detergenții pentru rufe colorate sunt special concepuți să păstreze culorile și să nu decoloreze hainele. Cei pentru rufe negre au capacitatea de a le reda nuanța și de amplifica negrul din țesătură. În plus, detergenții pentru rufe albe sunt concepuți pentru a curăța foarte bine petele și pentru a elimina efectul de îngălbenire.
Odată ce ai ales detergentul în funcție de culoarea rufelor, ține cont și de țesătura lor. Rufele mai delicate, precum mătasea, lâna ș.a., se pot deteriora rapid dacă nu folosești un detergent special. Așadar, în această situație, vei avea nevoie de un detergent pentru rufe delicate. Aceste produse protejează fibra, dar și culorile, făcând practic ca țesătura să reziste mult mai mult în timp.
Spălare automată sau manuală
Dacă folosești o mașină de spălat, este clar faptul că trebuie să optezi pentru un detergent dedicat spălării automate. Totuși, sunt încă persoane care spală rufele manual. Dacă te numeri printre ele, ține cont de faptul că trebuie să cumperi un detergent pentru spălare manuală. Acesta este conceput pentru această activitate, el producând mai puțină spumă și putând fi clătit mult mai ușor.
Există totuși și detergenți universali. Ce înseamnă asta? Înseamnă că aceste tipuri pot fi folosite atât pentru spălatul rufelor în mașina de spălat, cât și pentru spălatul rufelor manual. Dacă speli așadar atât la mașină, cât și ocazional de mână, poți să cumperi un astfel de detergent, deoarece va fi alegerea potrivită pentru tine.
Parfumul
Un alt factor important poate fi parfumul detergentului. Dacă vrei să ca rufele tale să miroasă plăcut și proaspăt mai mult timp, alege varianta pe care o preferi. Găsești pe piață o mulțime de variante, iar printre cele mai populare se numără detergenții cu parfum de: aloe vera, citrice, flori, fresh, fructe și lista poate continua.
Dacă știi că ai pielea sensibilă, atunci ar trebui să optezi pentru un detergent fără parfum! De ce? Pentru că parfumurile din detergenți pot provoca iritații. Există bineînțeles detergenți hipoalergenici, care sunt special creați pentru persoanele cu alergii și cu piele sensibilă.
Duritatea apei
Pe lângă faptul că duritatea apei poate afecta pe termen lung mașina de spălat rufe, ea poate deteriora și performanța detergentului! Ca să înțelegi, în zonele în care apa este mai dură decât media, este nevoie să folosești mai mult detergent pentru a avea rezultatele dorite. Așadar, dacă te afli în situația expusă, este bine să cauți detergenți care are o formulă specială în acest sens.
Formula și ingredientele
Formula și ingredientele unui detergent pot influența eficiența acestuia, impactul asupra mediului, impactul asupra pielii, rufelor, dar și multe altele. În acest sens, au fost dezvoltați diferiți detergenți, care oferă anumite aspecte cheie, după cum poți citi mai departe.
- Detergenții bio conțin enzime care descompun proteinele, grăsimile și amidonul, fiind eficienți pentru petele organice, însă pot irita pielea sensibilă.
- Detergenții non-bio nu conțin enzime, fiind o opțiune bună pentru pielea sensibilă sau pentru hainele bebelușilor, însă sunt mai puțin eficienți la petele complexe.
- Detergenții ecologici sunt produși cu ingrediente naturale și biodegradabile, având un impact mai mic asupra mediului. Aceștia sunt ideali pentru cei preocupați de sustenabilitate, dar pot avea o putere de curățare mai redusă.
În plus, trebuie să știi că unii detergenți conțin mai multe ingrediente benefice pentru hainele tale și pentru mașina de spălat. Spre exemplu, există tipuri de detergent care conțin balsam pentru rufe. Folosind un astfel de produs, te vei bucura de rufe mai catifelate și mai îngrijite. De altfel, sunt detergenți care conțin în formula lor substanțe anticalcar, lucru ce va spori durata de viață a mașinii de spălat. De asemenea, ca exemplu, eu am văzut și detergenți care sunt fabricați cu bicarbonat de sodiu, substanță cunoscută pentru efectele ei benefice în îndepărtarea mirosurilor neplăcute.
Cantitatea și costul per spălare
Fiecare brand de detergent va scrie, în general, pe fișa tehnică a produsului câte spălări poți efectua cu produsul cumpărat. Ca să-ți faci o idee, cu aproximativ 75/100 grame de detergent pulbere poți spăla în jur de 4-5 kg de rufe. De asemenea, cu o capsulă poți spăla aceeași cantitate de haine murdare.
Este important să calculezi cam care ar fi costul unei spălări. Evident, aici mă refer la o mașină încărcată normal și cu haine purtate. Dacă vei încărca mașina cu mai mult de 5 kg de rufe, iar hainele sunt foarte murdare, atunci vei folosi implicit mai mult detergent, iar costul nu va fi același.
Vei vedea că detergenții vânduți la cantități mai mari au un cost mai mic per spălare. Așadar, ai putea opta pentru pachete de dimensiuni mai mari, deoarece sunt mult mai economice. Evident, totul depinde de nevoia ta și de cât de mult speli. Nu are rost să cumperi cantități prea mari, deoarece detergentul se poate degrada în timp. Dacă alegi totuși un pachet mare de detergent și îl vei folosi pe o perioadă lungă de timp, asigură-te măcar că îl vei depozita corect. Mai precis, este bine să-l depozitezi în recipiente ermetice, ferit de umiditate, căldură, frig și alți factori ce pot afecta calitatea produsului.
Cel mai bun detergent pentru bebeluși?
Haide să dezbatem puțin separat acest subiect. Cei care am avut copii mici, știm cât de important este un detergent pentru bebeluși bun. În primul rând, trebuie să știi că cei mici au pielea foarte sensibilă. De aceea, hainele lor trebuie spălate cu detergenți speciali.
Mai precis, pentru nou-născuți și copii mici trebuie să folosești un detergent hipoalergenic, fără parfum și care este testat dermatologic în acest sens. Aceste produse sunt special concepute să curețe hăinuțele celor mici eficient, dar fără să creeze reacții adverse.
Din punctul meu de vedere, cel mai bun detergent pentru bebeluși este cel de la Lovela, pe care l-am și introdus în topul de la începutul articolului. Este un detergent lichid, recomandat chiar de medicul nostru pediatru. Cea mică nu a avut deloc reacții la el și a fost chiar foarte eficient în curățarea petelor, deci îl recomand cu încredere.
Producători renumiți de detergent
În principiu nu contează brandul, însă sunt câțiva producători de detergent pe care trebuie să-i menționez și pe care îi recomand cu multă încredere, deoarece de-a lungul timpului i-am testat pe toți! Mai jos poți găsi câteva informații pe care le-am cules despre fiecare în parte.
Persil
Persil e genul de detergent pe care te poți baza atunci când vrei rezultate impecabile. E cunoscut pentru formula sa puternică care reușește să scoată și cele mai încăpățânate pete. Mai mult, Persil are și variante dedicate hainelor colorate sau albe, așa că poți conta pe el pentru toate nevoile tale de spălare, lăsând hainele curate și parfumate.
Ariel
Ariel este un nume cu greutate în lumea detergentului, iar asta e pentru un motiv bine întemeiat. Fiecare variantă Ariel este creată cu tehnologii moderne care elimină murdăria chiar și la temperaturi scăzute. Ariel este perfect dacă vrei să îți păstrezi hainele ca noi, fără să îți faci griji pentru pete sau decolorare – și totul fără efort.
Savex
Dacă îți plac parfumurile intense și de durată, Savex e prietenul tău! Este cunoscut pentru mirosurile sale unice, care rezistă zile întregi, dar și pentru formula sa eficientă. Savex este un detergent accesibil și ușor de folosit, ideal pentru cei care vor rezultate bune și haine cu un parfum irezistibil.
Dero
Dero are un loc special pe piața din România, fiind cunoscut și iubit pentru versatilitatea sa. Fie că vrei haine imaculate, fie că ești atras de mirosul proaspăt și familiar, Dero știe să îți ofere o spălare completă și de încredere. Plus că, indiferent de varianta aleasă, hainele tale vor arăta și mirosi proaspăt.
Sano
Sano se remarcă prin calitatea superioară și atenția la detalii. Acest brand israelian e foarte apreciat pentru detergenții săi concentrati și prietenoși cu mediul. Dacă vrei un detergent eficient și grijuliu cu pielea sensibilă, Sano e alegerea perfectă, ajutându-te să obții rufe curate și să îți protejezi sănătatea.
Detergent ieftin și bun
Îți voi spune încă de la început că un detergent premium oferă mai de fiecare dată performanțe mult mai bune decât unul ieftin. Aceste produse sunt mai concentrate de regulă și conțin mai multe tipuri de ingrediente benefice, deci folosești mai puțin pentru fiecare spălare.
Totuși, vei găsi și opțiuni accesibile care îți vor oferi un raport calitate-preț decent. Un detergent ieftin poate spăla hainele foarte bine, indiferent de tipul și de culoarea lor. Totuși, aceste produse sunt mai puțin concentrate, deci va trebui să utilizezi în principiu mai mult. În plus, un detergent ieftin nu va fi unul hipoalergenic sau bio, deoarece aceste tipuri sunt de regulă mai scumpe.
Din fericire, găsești destui detergenți ieftini și buni pe piață. Trebuie doar ca tu să nu ai așteptări foarte mari de la ei. Aceștia sunt fabricați pentru publicul larg și fac exact ceea ce trebuie să facă: spală rufele și atât!
Ce îți recomand eu?
Prima dată îți recomand să alegi detergentul în funcție de culoarea hainelor și de tipul rufelor. Ideal ar fi să ai un detergent pentru rufe colorate, unul pentru rufe albe, altul pentru rufe negre. Dacă nu vrei să cumperi atâtea sortimente, este ok și dacă vei opta pentru un detergent universal. Totuși, asigură-te că este compatibil cu tipul hainelor, atât din punct de vedere al culorilor, cât și din cel al materialelor.
După asta, sfatul meu este să alegi un model de detergent automat. Dacă speli la mână sau ocazional fără mașina de spălat, atunci tot pentru un model universal ar fi bine să te orientezi. Este de asemenea important să cumperi un detergent care vine cu diferite ingrediente benefice, cum ar fi balsamul pentru rufe sau substanțele anticalcar.
Dacă ai pielea sensibilă, atunci este obligatoriu să cumperi un detergent hipoalergenic, la fel și în cazul în care speli hainele unui bebeluș. Dacă nu ai probleme cu parfumurile, atunci îți recomand să optezi pentru un detergent care are un miros fresh, deoarece acesta va da un aer de prospețime rufelor și va mirosi plăcut în orice situație.
Legat de cantitate, totul ține de cât de mult speli tu. Dacă faci parte dintr-o familie numeroasă și dacă speli des, atunci cu siguranță trebuie să optezi pentru un produs de o cantitate mare, cu multe spălări. Te sfătuiesc oricum să cumperi detergenți ambalați în cantități mai mari, asta pentru că aceștia au un const per spălare mult mai mic. Spre exemplu, o cutie mare de detergent poate avea un cost la fiecare spălare chiar și cu 50% mai mic față de același detergent, doar că achiziționat într-o cantitate mai mică.
Întrebări frecvente
Ce tip de detergent e mai bun: pudră, lichid sau capsule?
Fiecare tip are avantaje proprii. Detergentul pudră este excelent pentru hainele albe și pentru petele mai dificile. Detergentul lichid funcționează bine la temperaturi scăzute și e ideal pentru haine colorate. Capsule sunt convenabile și au doza potrivită pentru fiecare spălare, dar sunt puțin mai scumpe.
Cât detergent trebuie să folosesc?
Cantitatea variază în funcție de duritatea apei și gradul de murdărie al hainelor. Majoritatea producătorilor au instrucțiuni pe ambalaj, dar o regulă generală este să folosești mai puțin detergent în cazul apei moi și mai mult în apa dură.
Pot folosi detergentul obișnuit pentru hainele bebelușului?
E recomandat să folosești un detergent hipoalergenic, fără parfumuri sau aditivi agresivi pentru hainele bebelușilor, deoarece pielea lor este foarte sensibilă. Detergenții obișnuiți pot provoca iritații și alergii.
De ce hainele nu miros mereu a detergent după spălare?
Dacă hainele nu au un miros proaspăt după spălare, cauza poate fi o dozare incorectă, folosirea unei temperaturi prea scăzute sau acumularea de reziduuri în mașina de spălat. Curățarea periodică a mașinii de spălat și alegerea unui detergent parfumat pot ajuta.
Cum păstrez culorile hainelor vii cu ajutorul detergentului?
Alege un detergent special pentru haine colorate, care conține agenți de protecție a culorilor. Spală hainele colorate la temperaturi mai scăzute și evită folosirea detergentului cu agenți de albire.