Cel mai bun deshidrator de alimente

0
32
4.7
(24)

Dacă ești în căutarea unui deshidrator de alimente, dar nu știi exact ce trebuie să alegi, ai ajuns unde trebuie! M-am informat în locul tău și am scris un articol complet, în care, cred eu, că vei găsi toate informațiile de care ai nevoie. Așadar, lasă-mă să te ajut să alegi cel mai bun deshidrator de alimente oferindu-ți câteva sfaturi practice. În plus, puțin mai jos, vei găsi un top al modelelor pe care eu le consider demne de luat în considerare.

Deshidrator digital Biovita

Deshidrator digital Biovita

Cel mai bun deshidrator este acest model dela Biovita, unul de 1000 de W, care vine dotat cu 10 tăvi cu grilaj mărunt pe care poți amplasa orice tip de alimente, inclusiv cele de mici dimensiuni.

Aparatul este foarte ușor de controlat, având un panou de comandă de unde poți seta temperatura dorită, temporizatorul de până la 48 de ore, dar și termostatul.

Deshidrator de alimente Concept SO1020

Deshidrator de alimente Concept SO1020

Concept SO1020 este un deshidrator de alimente care a primit o mulțime de recenzii pozitive. Aparatul este unul clasic, de tip turn, ce are o putere de 245 W. În dotarea lui vei găsi 9 tăvi cu un diametru de 32 centimetri.

Acest dispozitiv îți oferă posibilitatea de a seta temperatura după bunul plac. Poți alege de la o temperatură de 35 grade și până la 70 de grade celsius.

Deshidrator alimente Cecotec VitaDry Pro 04949

Deshidrator alimente Cecotec VitaDry Pro 04949

Un model interesant este și deshidratorul de alimente Cecotec VitaDry Pro 04949, unul cu 5 tăvi ce îți permite reglarea înălțimii. Acesta vine cu un panou digital modern, acolo unde găsești și un mic ecran.

Aparatul vine cu mai multe funcții, printre care: oprire automată, temporizator, dar și posibilitatea de a seta temperatura între 35 și 70 de grade.

Deshidrator de alimente Wessper DryMax

Deshidrator de alimente Wessper DryMax

Wessper DryMax este un alt deshidrator de calitate. Are o putere de 240 W și un panou de comandă digital. Precum modelele de mai sus, îți permite să alegi temperatura dorită între 35 și 70 de grade celsius, ceea ce înseamnă că poți cu ajutorul său să usuci o gamă largă de alimente.

Este dotat cu 5 tăvi din inox cu un grilaj mărunt, dar și cu funcții utile: termostat, temporizator, ventilare automată și protecție la supraîncălzire. Volumul său total este de 2.8 litri.

Deshidrator Biovita DELUXE-6

Deshidrator Biovita DELUXE-6

Deshidratorul Biovita DELUXE-6 este un model cu un aspect modern, care are un panou de comandă digital ușor de utilizat. Acesta vine cu 6 tăvi din inox care au o dimensiune de 33×21 de cm.

Cu ajutorul acestui aparat, care are o putere de 600 W, poți usca orice tip de aliment, inclusiv cele mărunte. El vine cu funcții utile, iar aici mă refer la cea de control al temperaturii, temporizator și termostat.

Deshidrator de alimente Sencor

Deshidrator de alimente Sencor

Dacă vrei un deshidrator ceva mai ieftin, îți recomand acest model simplu de la Sencor. Aparatul are o putere de 240 W, deci nu este unul care te dă pe spate, însă este suficient pentru acasă.

Vine cu 5 tăvi ce pot fi ajustate pe înălțime, cu ventilator integrat și cu un panou de comandă digital. De acolo poți seta temperatura între 35 și 70 de grade celsius, dar poți activa și timerul.

Unde găsești deshidratoare la ofertă?

Ai șanse bune de a găsi deshidratoare de alimente la ofertă chiar și în magazinele fizice care vând electrocasnice. Totuși, întotdeauna în online vei avea mai multe produse din care poți alege. Așadar, eu te invit să arunci o privire pe gama de deshidratoare din oferta magazinelor de mai jos. Ai ceva șanse bune de a găsi un model bun la un preț redus.

Cel mai bun deshidrator de alimente - blogdecumparaturi.ro

Ghid: cum alegi cel mai bun deshidrator de alimente

Deși pot părea complicate la prima vedere, deshidratoarele sunt aparate destul de simple. Ele nu sunt tocmai sofisticate, deci nu sunt multe criterii pentru alegerea unui model bun. Totuși, mai jos am descris fiecare factor pe care să-l ai în vedere atunci când vrei să-ți cumperi un astfel de dispozitiv.

Tipul

Sunt pe piață două tipuri de deshidratoare din care vei putea alege. Ele fac același lucru, însă diferă puțin modul lor de funcționare. Cele mai comune modele fac parte din categoria deshidratoarelor cu flux de aer vertical, adică cele stil turn. La acestea aerul circulă de jos în sus. Dezavantajul este că sunt momente în care trebuie să schimbi tăvile între ele în timpul procesului de deshidratare, asta pentru ca procesul să fie unirofm pentru toate alimentele din interior. Totuși, modelele de acest gen sunt mai ieftine și de obicei sunt cele preferate de către utilizatorii casnici.

Mai sunt și deshidratoarele cu aer orizontal, în care tăvile sunt introduse exact ca într-un cuptor sau într-un dulap. Modelele acestea distribuie aerul uniform din partea din spate a aparatului. Deși sunt mai scumpe, ele sunt mai eficiente deoarece pot deshidrata alimentele uniform. În plus, pentru că fluxul de aer este orizontal și acoperă toate tăvile, ele nu vor mai trebui schimbate între ele.

Capacitatea

Capacitatea deshidratorului este un factor destul de important în alegerea unui model bun. Ține însă de nevoile tale și de cantitățile de alimente pe care intenționezi să le procesezi. Pe piață găsești modele cu o capacitate de 10 litri, 8 litri, 5 litri, dar chiar și de 50 litri. Gândește-te bine cât de mare vrei să fie deshidratorul în funcție de cât de mult îl vei folosi și de cât de multe alimente vei vrea să le deshidratezi într-o singură tranșă.

Numărul de tăvi (compartimente)

Indiferent de tipul și de forma lui, un deshidrator va folosi tăvi pe care sunt așezate alimentele. Numărul lor este un criteriu la care trebuie să acorzi atenție! Cele mai multe aparate au 5 sau 6 tăvi. Este ok dacă vrei să procesezi un număr micuț de alimente. Totuși, ar fi bine dacă vei cumpăra un deshidrator cu mai multe tăvi, deoarece acestea îți vor permite să pui separat cât mai multe tipuri de alimente.

În plus, chiar dacă pui un singur fel de aliment, nu uita că fiecare bucată/felie trebuie pusă pe spațiul ei, fără să fie intercalată cu celelate bucăți. Decide-te așadar de câte tipuri de alimente vrei să deshidratezi în același timp, dar și de cantitatea lor. Apoi alege un deshidrator care are un număr suficient de compartimente.

Puterea

Cu cât deshidratorul are o putere mai mare, cu atât va usca mai rapid alimentele. Modelele de bază și de mici dimensiuni au o putere situtată între 300 și 500 W. Nu este neapărat rău. Acestea sunt potrivite pentru cei care folosesc ocazional aparatul. Totuși, dacă vrei mai multă eficiență și îți dorești un aparat mai performant, atunci ai putea cumpăra un model care are o putere mai mare, chiar și de peste 1000 de wați.

Controlul temperaturii

După cum bine probabil știi, unele alimente necesită diferite temperaturi pentru o deshidratare corectă. Spre exemplu, fructele, legumele sau ierburile au nevoie de temperaturi mai scăzute, în timp ce pentru a deshidrata carnea trebuie să folosești temperaturi mai ridicate.

Așadar, este important să cumperi un deshidrator dotat cu control variabil al temperaturii. Cu ajutorul acestei funcții, vei avea un control total asupra procesului de deshidratare și rezultatele vor fi mult mai bune.

Zgomotul

Pentru că folosesc ventilatoare, unele deshidratoare pot fi destul de zgomotoase. În mod normal ar cam trebui să-ți asumi acest lucru, deoarece așa funcționează aceste aparate. Totuși, dacă chiar te deranjează, trebuie să știi că unele modele, în special cele mai performante, produc un zgomot mai scăzut, deci te poți orienta către acestea.

Designul

Este important ca deshidratorul să aibe un design plăcut, dar mai ales să fie construit din materiale de calitate și durabile. De asemenea, ar fi ideal dacă aparatul vine cu tăvi detașabile și fabricate de asemenea dintr-un material ce permite o curățare cât mai ușoară. Din fericire, multe dintre tăvile acestor aparate sunt compatibile chiar și cu mașinile de spălat vase, deci nu ar trebui să ai probleme cu curățarea lor.

Funcțiile

Nu în ultimul rând, trebuie să știi că deshidratoarele bune vin dotate și cu funcții utile. Prima dintre ele ar putea fi temporizatorul. Cu ajutorul acestuia poți seta o anumită durată pentru uscare, dar și timpul după care se va opri procesul. De asemenea, ar fi util ca aparatul cumpărat să dețină și tăvi de tip grilaj sau ajustabile, deoarece acestea sunt foarte utile pentru alimentele de mici dimensiuni, precum ar fi semințele sau ierburile. Nu în ultimul rând, o altă funcție bună este controlul digital. Acesta este simplu de folosit și oferă posibilitatea de a seta mai precis aparatul.

Beneficiile alimentelor deshidratate - blogdecumparaturi.ro

Cum funcționează un deshidrator și ce beneficii îți oferă

Deshidratorul de alimente funcționează pe un principiu foarte simplu. Acesta încălzește aerul din interior cu ajutorul unui element de încălzire. Temperatura este una controlată, fiind între 30 și 70 grade celsius. Un ventilator din interior distribuie aerul cald în jurul alimentelor și evapora treptat umezeala din ele. Apa din alimente se evaporă, iar ele se usucă treptat până când ajung la nivelul pe care tu ți-l dorești.

Folosind un deshidrator de alimente, te vei bucura de o mulțime de beneficii, printre care:

  • Alimentele deshidratate pot fi păstrate o perioadă lungă de timp;
  • Deshidratarea previne mucegaiul și formarea de bacterii;
  • Față de alimentele conservate la congelator sau cele fierte, deshidratarea păstrează mai multe vitamine și minerale;
  • Folosind un deshidrator poți deshidrata fructe și legume înainte ca ele să se strice, dar și ierburile aromate sau legumele, pe care le poți transforma ulterior în condimente uscate, măcinându-le cu o râșniță;
  • Alimentele deshidratate ocupă mai puțin spațiu.

Ce alimente poți deshidrata

Cu ajutorul unui deshidrator poți deshidrata o mulțime de alimente. Dacă vrei să-ți faci o idee, poți vedea mai jos o listă cu unele dintre cele mai cunoscute alimente pe care oamenii la deshidratează adesea:

  • Fructe: mere, banane, mango, căpșuni, ananas, pere, piersici, prune, struguri, afine, zmeură mure. Poți face astfel chipsuri sănătoase din fructe sau poți deshidrata fructe pentru a le folosi pe post de granola în cereale;
  • Legume: roșii, morcovi, ardei, ciuperci, ceapă, usturoi, dovelecei, vinete, castraveți, porumb, mazăre, fasloe. Deshidratând legumele le poți conserva pentru a le folosi ulterior în mâncăruri, pentru a le consuma pe post de chipsuri sau pentru a crea usturoi sau ceapă praf;
  • Ierburi aromatice: pătrunjel, cimbru, rozmarin, busuioc, coriandru, oregano, mentă, mărar. Îți poți crea propriile condimente la tine acasă;
  • Carne: de vită, pui, curcan, pește. Poți folosi carne deshidratată pentru mâncăruri sau pentru a face jerky pentru gustări;
  • Nuci și semințe: alune de pădure, migdale, nuci, semințe de dovleac, semințe de floarea-soarelui.

Acestea sunt doar câteva exemple. În realitate poți deshidrata mult mai multe tipuri de alimente, printre care chiar și făinoase, paste, plante medicinale și lista poate continua.

Cum folosești un deshidrator

Iată mai jos care sunt pașii de bază pe care trebuie să-i urmezi pentru a folosi corect un deshidrator:

  1. Spală fructele sau curăță carnea;
  2. Feliază alimentele în bucăți subțiri;
  3. Aranjează alimentele pe tăvi fără ca ele să se suprapună și lasă spațiu liber între ele;
  4. Setează temperatura corectă în funcție de alimentul procesat;
  5. Verifică periodic gradul de uscare al alimentelor;
  6. Dacă este nevoie, schimbă tăvile între ele pentru a avea o deshidratare uniformă;
  7. După ce alimentele vor fi deshidratate, lasă-le să se răcească complet;
  8. Depozitează alimentele în recipiente etanșe. Le poți pune și în pungi etanșe cu ajutorul unui aparat de vidat.
Top cele mai bune deshidratoare - blogdecumparaturi.ro

Deshidratoare ieftine – merită să cumperi un astfel de produs?

Dacă vei folosi deshidratorul ocazional, atunci nu are rost să investești o sumă mare într-un astfel de dispozitiv. Cu 200/300 lei vei găsi un deshidrator ieftin și bun pentru nevoi de bază. Acestea vor fi modele de tip turn cu o capacitate destul de mică. Totuși, este suficient un aparat de acest gen pentru majoritatea consumatorilor. În cazul în care știi că vei deshidrata o cantitate mare de alimente și îl vei folosi mai mult timp, atunci un deshidrator ieftin nu va fi cea mai bună soluție pentru tine.

Recomandarea mea

Îți recomand ca prima dată să te decizi cât de mult vei folosi deshidratorul și ce cantități de alimente vei vrea să procesezi. În funcție de asta, alege modelul potrivit în ceea ce privește volumul și numărul de tăvi. Eu îți sugerez să cumperi un aparat cu cât mai multe tăvi, deoarece acesta îți permite să așezi cât mai aerisit alimentele în interior.

Este important să alegi un deshidrator de alimente dotat cu funcția de control al temperaturii, pentru a avea control total al procesului, dar și cu o putere decentă, pentru a avea parte de un timp mai scăzut de uscare și o eficiență mai mare. Sfatul meu ar fi să cumperi un aparat cu flux de aer vertical, deoarece acesta poate distribui mai bine aerul. Dacă ți se pare prea scump, alege un model turn, deoarece va face același lucru până la urmă.

Întrebări frecvente

Cât timp durează deshidratarea alimentelor?

Timpul de deshidratare variază în funcție de tipul și grosimea alimentelor. De exemplu, fructele și legumele pot dura între 6 și 12 ore, în timp ce carnea poate dura până la 24 de ore. Ierburile pot dura doar câteva ore.

Ce temperatură ar trebui să folosesc pentru deshidratarea alimentelor?

Ierburile și frunzele: 30-40°C, Fructele și legumele: 50-55°C, Carnea: 65-70°C, Lactate: 50-55°C.

Cum știu când alimentele sunt complet deshidratate?

Fructele trebuie să fie gumoase, dar nu lipicioase. Legumele trebuie să fie crocante, iar carnea trebuie să fie uscată, dar flexibilă, fără urme de umezeală. Ierburile trebuie să se sfărâme ușor.

Pot combina diferite alimente într-un singur ciclu de deshidratare?

Da, dar este recomandat să alegi alimente care necesită temperaturi și timpuri de deshidratare similare. De exemplu, poți combina fructe sau legume care au timpi de uscare similari.

Videoclip informativ

Ți-a plăcut acest articol?

Alege numărul de stele și votează:

Notă: 4.7 / 5. Voturi: 24

Până acum nu sunt voturi. Fii primul care votează!

Articolul precedentCea mai bună imprimantă
Articolul următorCel mai bun instant de apă caldă electric
Cu peste 10 ani de experiență în marketing și o pasiune pentru tehnologie, sunt mereu conectat la cele mai noi tendințe din industrie. Îmi place să explorez și să analizez produse inovatoare, scriind recenzii detaliate și ghiduri practice care îi ajută pe cititori să ia cele mai bune decizii de cumpărare. Fie că e vorba de cele mai noi gadgeturi sau de soluții practice pentru viața de zi cu zi, îmi dedic timpul pentru a oferi informații relevante și utile celor care caută să facă alegeri informate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.