Iarna, și în orice altă perioadă în care temperatura este una scăzută, căutăm mereu cele mai practice soluții pentru a ne încălzi locuința, camera în care dormim, biroul și nu numai. Ei bine, aeroterma este una dintre aceste soluții! În cadrul acestui articol dedicat, îți voi arăta com poți să alegi cea mai bună aerotermă ținând cont de câteva caracteristici esențiale. În plus, pentru a te ajuta și mai mult, am pregătit un top cu modele recomandate, dar și alte sfaturi destul de utile.
Top aeroterme recomandate
Aerotermă Rowenta SO5115
Rowenta SO5115 este una dintre cele mai bune aeroterme de pe piață la ora actuală. Aceasta are o putere mare, de 2400 W, și este destinată încăperilor de până la 25 de metri pătrați.
Modelul vine cu două trepte de putere, inclusiv cu funcția de aer rece. În dotarea ei găsim termostat ajustabil, mâner, indicator luminos de funcționare și modul de funcționare silențioasă.
Aerotermă electrică Heinner HFH-L2000SL
Heinner HFH-L2000SL este o aerotermă electrică de calitate, care are o putere de 2000 W. În dotarea să găsim un termostat reglabil, dar și un selector de viteză pentru ventilator. Acest model vine de asemenea cu un indicator luminos de funcționare și cu funcția de aer rece, adică de ventilator.
Printre funcțiile pe care le mai deține enumerăm și protecția anti-răsturnare, dar și protecția la supraîncălzire. Așadar, vorbim despre un dispozitiv sigur de utilizat în orice casă.
Aerotermă ceramică Albatros AC-22A1
Albatros AC-22A1 este o aerotermă ceramică ieftină și bună! Acest model ieftin este foarte apreciat. El are o putere de 2000 W ș îți oferă posibilitatea de a-l folosi atât pentru ventilare, cât și pentru încălzirea aerului.
Are în dotarea sa protecție la răsturnare, protecție la supraîncălzire, dar și un mâner pentru transport. Pentru că folosește elemente de încălzire ceramice, acest dispozitiv este și mai econom.
Aerotermă ceramică Heinner HCH-L1500RD
Heinner HCH-L1500RD este una dintre cele mai bune aeroterme de pe piață. Nu are o putere foarte mare, doar 1500 W, deci este destinată camerelor de mici dimensiuni. Ea are însă un design plăcut și este foarte practică.
Vine dotată cu termostat reglabil pentru ajustarea temperaturii, dar și cu două trepte de putere. În plus, deține și funcțiile de siguranță necesare, mai precis protecția la supraîncălzire și pe cea anti răsturnare.
Aerotermă de perete Lehmann Cepero
Am inclus în topul meu și un model de aerotermă de perete bun, anume Lehmann Cepero, unul foarte apreciat. Acesta are un design extrem de elegant și modern și oferă o putere de 2000 W.
În dotarea lui găsim foarte multe funcții utile, mai precis: Wi-Fi, telecomandă, timer, display LED digital, funcția de oscilație, funcția de detectare a ferestrei deschise și nu numai.
Reduceri aeroterme
Aerotermele sunt aparate pe care le poți cumpăra din orice magazin care vinde electrocasnice. Aici mă refer la Altex, Carrefour, Media Galaxy și lista poate continua. Cu toate astea, în magazinele online de mai jos ai mai multe șanse de a găsi o aerotermă la ofertă. De asemenea, varietatea de produse, precum în cazul eMag, este una mult mai generoasă decât în magazinele fizice.
Cum alegi cea mai bună aerotermă – Ghid practic
Așa cum ți-am promis încă din primele rânduri, vreau să vorbim puțin despre factorii de selecție a unei aeroterme de calitate. Sfatul meu este să citești cu atenție despre ei, apoi să alegi un model conform nevoilor tale.
Tipul de aerotermă
Putem clasifica aerotermele în mai multe tipuri. Mă refer aici la modul lor de funcționare, dar și la modul în care sunt construite. Primul lucru pe care trebuie să-l ai în vedere este tipul aerotermei, iar mai jos voi scrie despre fiecare în parte.
Aerotermă electrică
Cele mai comune și mai utilizate sunt aerotermele electrice, adică cele clasice. Acestea încălzesc aerul foarte rapid, deoarece acesta este trecut printr-o rezistență metalică care se încinge. Au un cost redus de achiziție, fiind perfecte pentru camerele de mici dimensiuni. Sunt soluții mai ieftine decât un convector electric sau un panou radiant, de exemplu.
Aerotermă ceramică
Deși se încălzesc puțin mai lent, aerotermele ceramice tind să fie ceva mai eficiente din punct de vedere energetic, dar și mai sigure decât cele clasice. Acestea folosesc elemente de încălzire ceramice, iar acest lucru face ca aerul cald emanat să fie mai constant și mai confortabil. Sunt perfecte pentru o utilizare pe termen lung, având un consum de curent ceva mai mic.
Aerotermă de perete
Aerotermele de perete sunt electrocasnice care necesită montaj. Acestea rămân în puncte fixe, deci ai nevoie de câte una în fiecare încăpere pe care vrei să o încălzești. Seamănă foarte mult cu aerele condiționate, însă, evident, ele au rolul doar de a încălzi aerul, nu și de a-l răci. Modelele de acest gen sunt utilizate de regulă în încăperile de dimensiuni mai mari.
Puterea
După ce te-ai hotărât ce tip de aerotermă vrei să cumperi, trebuie să te asiguri că vei alege un model care are o putere suficient de mare pentru camera în care va fi plasat. Puterea aerotermei este calculată în wați. Teoria este foarte simplă: cu cât o aerotermă este mai puternică, cu atât ea va încălzi mai repede și mai eficient o cameră.
Pentru a-ți putea face o idee, pentru încăperi de dimensiuni mici sau medii, de până la 25 de metri pătrați, o aerotermă cu o putere între 1000 și 1500 W ar trebui să fie suficientă. Dacă vrei să folosești aparatul într-o cameră și mai mare de atât, atunci este evident faptul că trebuie să optezi pentru unul mai puternic.
Puterea este un criteriu important. Dacă vei cumpăra o aerotermă prea slabă și o vei folosi într-o cameră de mari dimensiuni, aceasta nu va face față și nu va reuși să încălzească eficient spațiul, dar nici să mențină o temperatură constantă.
Dimensiunea camerei
După cum ai putut citi mai sus, puterea aerotermei determină practic și dimensiunea camerei în care aparatul va putea funcționa la o capacitate optimă. Asigură-te așadar că știi exact ce dimensiune are camera în care vrei să folosești aeroterma. Apoi, caută modele conforme. În fișa tehnică a produsului va fi menționat cu siguranță acest aspect. Important este ca tu să ții cont de el și să nu cumperi un produs prea slab.
Treptele de putere
Te sfătuiesc să cumperi o aerotermă care îți permite să setezi treptele de putere. Cu ajutorul acestei funcții vei avea un control mai bun asupra temperaturii din cameră. Nu tot timpul ai nevoie de cel mai fierbinte aer, deci selectarea unei trepte de putere inferioare te va ajuta să ai o temperatură plăcută, care să nu fie prea sufocantă.
Treptele de viteză
Multe dintre aparate vin dotate și cu funcția care îți permite să setezi viteza aerotermei. Mai precis, poți seta viteza ventilatorului, astfel ca tu să poți ajusta, după preferințe, debitul de aer. Această funcție este foarte utilă mai ales pe timpul nopții, atunci când o viteză prea ridicată poate produce zgomot, sau pentru persoanele sensibile la curenții puternici de aer.
Siguranța
Precum în cazul oricărui alt tip de electrocasnic care se încălzește, este foarte important ca acesta să fie dotat cu funcții de siguranță pentru a evita accidentele nefericite. Una dintre aceste funcții este protecția la supraîncălzire. Aceasta face ca aeroterma să se oprească automat dacă se încălzește prea tare.
O altă funcție de siguranță utilă pe care o regăsim la multe aeroterme este protecția la răsturnare. Acest mecanism oprește de asemenea aparatul automat atunci când acesta cade accidental. Mai trebuie să te asiguri că modelul pe care îl cumperi nu se încinge prea tare și că are o carcasă care rămâne rece la atingere.
Alte funcții
La bază, aerotermele sunt dispozitive simple, fără prea multe funcții. Cu toate astea, ele pot veni și cu alte funcții suplimentare care îți pot fi utile în anumite situații. Spre exemplu, funcția de oscilare este cea care ajută la distribuirea uniformă a aerului cald în întreaga încăpere. De asemenea, sunt modele care vin cu timer. Cu ajutorul lui poți programa aeroterma să se oprească, sau să pornească, după un anumit interval de timp.
Termostatul este și el o caracteristică importantă. Dacă îl deține, poți seta nivelul de temperatură din cameră, iar aeroterma se va opri automat când aceasta va fi atinsă. Așadar, termostatul ajută și în ceea ce privește consumul de curent electric. Nu în ultimul rând, trebuie să știi că unele aeroterme electrice vin cu telecomandă. Practic, le vei putea controla de la distanță, fără să fie nevoie să te ridici din locul în care te afli.
Zgomotul
Dacă vrei să cumperi o aerotermă bună trebuie de asemenea să te asiguri că ea nu este zgomotoasă. Un aparat care emite prea mulți decibeli în timpul utilizării poate fi cu adevărat deranjant. Nu-l vei putea folosi noaptea, dar nici în birou. Așadar, citește în specificațiile produsului și asigură-te că acesta este unul silențios, chiar și pe treapta maximă de funcționare.
Designul
Din punctul meu de vedere, designul unei aeroterme este și el unul important. Trebuie în primul rând ca aparatul să aibă un aspect plăcut, care să se potrivească în încăpere. În plus, ar fi bine dacă dispozitivul vine dotat cu mâner pentru transport. Aerotermele sunt concepute pentru a putea fi manevrate cu ușurință și mutate din cameră în cameră, acolo unde este nevoie, deci un mâner este cu adevărat util.
Ce este și cum funcționează o aerotermă?
O aerotermă este un aparat electric conceput pentru a încălzi rapid încăperile prin circularea aerului pe care îl încălzește. Aceste dispozitive au un principiu foarte simplu de funcționare. Ventilatorul din dotare trage aerul din cameră, îl trece printr-o rezistență electrică, îl încălzește, apoi îl eliberează în cameră.
Aeroteremele sunt preferate de către mulți români ca soluții de încălzire rapide, eficiente și ieftine. Cei de la curte care nu își permit un șemineu electric sau montarea unei centrale termice pe peleți, spre exemplu, folosesc adesea astfel de dispozitive. Aerotermele sunt ușor de utilizat și își fac treaba cu brio în sezonul rece.
Avantaje vs Dezavantaje
Primul mare avantaj al unei aeroterme este dat de faptul că aceasta are un preț de achiziție mic spre deosebire de alte aparate pentru încălzit. Un alt beneficiu este legat de faptul că aerotermele au capacitatea de a încălzi foarte rapid încăperile în care funcționează. Pentru că folosesc ventilatoare, acestea distribuie de asemenea aerul cald în întreaga cameră, acesta fiind un alt avantaj.
La capitolul avantaje, putem nota faptul că o aerotermă poate usca destul de mult aerul, lucru care nu este tocmai confortabil. Dacă te confrunți cu această situație, ai putea opta pentru un umidificator de aer, aparat despre care am scris un articol separat aici. Un alt dezavantaj este dat de faptul că aeroterma nu poate păstra o temperatură crescută pe termen lung, așa cum o face un calorifer electric pe ulei. Odată ce ai oprit-o, ea nu mai degajă căldură, iar aerul din cameră se va răci destul de rapid.
Merită să cumperi o aerotermă ieftină?
Chestia e că mai toate aerotermele clasice sunt ieftine. Mă refer desigur la cele pentru acasă, nu la cele industriale sau profesionale. Așadar, cu siguranță merită! Cu doar o sută/două sute de lei îți poți cumpăra fără probleme o aerotermă ieftină și bună care te va ajuta să te încălzești în zilele friguroase. Singurul lucru de notat ar fi faptul că un model ieftin cel mai probabil nu va avea o putere prea mare, deci va fi ideal doar pentru camerele mici și medii.
Sfatul meu
Dacă ar fi să mă întrebi pe mine, eu te-aș sfătui să cumperi o aerotermă cu o putere mare. Chiar dacă încăperea unde o vei folosi mai mult nu necesită neapărat acea putere, nu știi niciodată când vei dori să folosești aparatul într-o cameră de dimensiuni mai mari. Așa vei împușca doi iepuri dintr-o lovitură.
Îți mai recomand să cumperi întotdeauna o aerotermă care îți permite să setezi viteza ventilatorului, dar și puterea de funcționare. Nu în ultimul rând, consider că este extrem de important să alegi un dispozitiv dotat cu toate funcțiile de siguranță disponibile, anume: protecția la supraîncălzire, oprirea automată în caz de răsturnare și carcasa rece.
Întrebări frecvente
Aerotermele sunt eficiente din punct de vedere energetic?
Aerotermele moderne, în special cele cu elemente de încălzire ceramice, sunt relativ eficiente energetic. Modelele cu termostat reglabil, funcții de economisire a energiei și oprire automată ajută la menținerea unui consum redus de energie.
Este sigur să folosesc aeroterma pentru perioade lungi de timp?
Da, majoritatea aerotermelor moderne sunt echipate cu funcții de siguranță, cum ar fi protecția la supraîncălzire și oprirea automată. Totuși, este recomandat să nu lași aeroterma nesupravegheată și să te asiguri că spațiul în care o folosești este bine ventilat.
Pot folosi aeroterma pe post de ventilator vara?
Da, multe aeroterme moderne au funcție de ventilator, ceea ce le permite să fie utilizate și pentru răcirea aerului în timpul verii, fără a folosi funcția de încălzire.
Aeroterma usucă aerul din încăpere?
Da, aerotermele cu rezistență electrică pot usca aerul din cameră, în special dacă sunt folosite pentru perioade lungi de timp. Pentru a evita acest disconfort, poți folosi un umidificator sau să aerisești camera periodic.